Zájem a využití alternativních metod za porodu - Zwettlerová, Andrea (Jihočeská univerzita, 2009)
Slovník cizích slov o alternativě říká, že se jedná o možnost volby mezi dvěmi nebo více možnostmi. Předpokladem tedy je určitá možnost výběru. Slovní spojení alternativní metody za porodu reaguje na situaci, která existovala do dob nedávných jenž nebyla respektována individuální přání rodičky, kdy se i do fyziologického, normálně probíhajícího porodu zasahovalo. V mé bakalářské práci jsem se zaměřila, jaký mají zájem rodičky o alternativní metody za porodu a zda mají možnost je využít. Pro získání nevyhnutelných informací k dosažení cílů a zpracování dat byla použita kombinace kvantitativního a kvalitativního výzkumu pomocí dotazníku a rozhovoru. Sběr informací probíhal v nemocnici v Jindřichově Hradci a.s.. Sledovaným souborem byly těhotné ženy, které se rozhodly rodit v jindřichohradecké porodnici. Dále porodní asistentky, které pracují na porodním sále v jindřichohradecké nemocnici. Výzkum probíhal na základě tří stanovených cílů, tří hypotéz, tří výzkumných otázek. Z výzkumu vyplynulo, že všechny cíle jsou splněny, hypotézy potvrzeny a výzkumné otázky zjištěny. Získaná data mohou být prospěšná v první řadě pro studenty, kteří pracují na Zdravotně sociální fakultě. Porodním asistentkám, které mají zájem o alternativní metody v průběhu porodu. V neposlední řadě by mohly být zjištěné výsledky užitečné pro jindřichohradeckou porodnici za účelem orientace o jaké alternativní metody za porodu mají rodičky zájem. Dnešní moderní porodnictví mimo jiné klade důraz na vytvoření mimořádné události v životě rodiny, kterou narození děťátka rezolutně je. Krásné vzpomínky zůstanou nejenom rodičce, ale i jejím blízkým.
Interest and utilization of alternative methods during a childbirth
Keywords: Alternativa; Aromaterapie; Hydroanalgezie; Masáž; Metoda; Poloha; Porod; alternative; cushion effect; hydroabsence of pain; massage; method; position; childbirth