Srovnání výskytu střevních parazitů skotu ve vybraných chovech - Hubená, Lucie (Jihočeská univerzita, 2011)
Hlavním cílem diplomové práce bylo srovnání výskytu střevních parazitů skotu v závislosti na použité technologii a technice chovu a objektivní vyhodnocení získaných poznatků. Ve vybraných chovech byly v nepravidelných intervalech v období jaro - podzim 2010 odebírány vzorky exkrementů mléčného a masného skotu. Celkem bylo odebráno 425 vzorků exkrementů od krav ze tří chovů. V prvním (chov A) a druhém (chov B) chovu byly chovány holštýnské a české strakaté dojnice, avšak jedno stádo mělo přístup na pastviny, druhé stádo nikoliv. V třetím chovu (chov C) byly zastoupené krávy plemene Limousine, jež byly na pastvinách po celou pastevní sezónu. Ve druhém chovu byly české strakaté dojnice na pastvu vyháněny vždy po ranním dojení. Vzorky exkrementů byly odebírány v čerstvém stavu (po vykálení) do plastových kelímků. Ve vyšetřovaných vzorcích byla diagnostikována přítomnost střevních parazitů rodu Eimeria a helmintů z čeledi Trichostrongylidae. V chovu A nebyl zjištěn žádný výskyt střevních parazitů. V chovu B byl zaznamenán nejmarkantnější výskyt střevních parazitů rodu Eimeria (38%), helminti z čeledi Trichostrongylidae zde byly taktéž diagnostikováni, avšak v menší míře (16,6%). V posledním vyšetřovaném chovu C byl zaznamenán nejvyšší výskyt helmintů čeledi Trichostrongylidae (38%), méně pak kokcidie z rodu Eimeria (26%). Dále byla sledována sezónní dynamika, z níž vyplynul určitý sestupný trend v období od léta do podzimu. V chovu B byl zjištěn výskyt parazitů v létě 64% a v podzimním období 58%. V chovu C byl největší výskyt prokázán také na podzim, a to 70%, v letním období pak 66%.
Comparison of gut parasites incidence on chosen farms
Keywords: střevní parazité; dojnice; masný skot; intestinal parasites; dairy cattle; meat cattle