Využití obrazové analýzy při monitoringu kriticky ohroženého druhu Spiranthes spiralis - Ipser, Zdeněk (Jihočeská univerzita, 2010)
U populace kriticky ohroženého druhu Spiranthes spiralis na lokalitě NPP Pastviště U Fínů v Albrechticích u Sušice, nalezené v roce 1980, byl od roku 1985 pravidelně sledován počet kvetoucích exemplářů. Od podzimu 1998 byly přímo označovány a biometricky měřeny všechny nalezené exempláře. Během doby sledování (12, resp. 25 let) byly zaznamenány velké fluktuace v počtu kvetoucích exemplářů v jednotlivých letech i v meziročním přežívání jednotlivých růžic. Cílem práce bylo pomocí obrazové analýzy a biometrických dat zkonstruovat tzv. index zastínění a ověřit možnost jeho využití k vysvětlení některých jevů v populační dynamice rostlin. Následně byla testována hypotéza, že základní proměnou, která určuje životaschopnost rostliny (tj. přežití, kvetení, vegetativní rozmnožování apod.), je míra zastínění okolní vegetací, vyjádřená pomocí výše uvedeného indexu. Bylo zjištěno, že vliv míry zastínění listových růžic na kvetení je zanedbatelný nebo ''překrytý'' jinými faktory (např. průběhem počasí v sezóně apod.). Pravděpodobnost kvetení, počet květů a výška květonosné lodyhy je ovlivněna velikostí listové plochy. Práce se dále zabývá energetickou náročností kvetení a dynamikou přežívání (od roku 1998) a kvetení (od roku 1986) studovaného druhu.
Use of image analysis in the monitoring of critically endangered species Spiranthes spiralis
Keywords: NPP Pastviště U Fínů; Spiranthes spiralis; zastínění; životaschopnost; růžice; kvetení; Pastviště U Fínů; Spiranthes spiralis; shading; fitness; rosette; flowering