Stanovení kofeinu a jeho metabolitů pomocí HPLC/MS - Tesaříková, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2022)
Kofein je pravděpodobně nejčastěji konzumovanou drogou na světě. Mnoho lidí konzumuje kofein každý den v nápojích, jako je káva, čaj a sycené nápoje. V lidském těle se kofein enzymaticky přeměňuje na velké množství metabolitů a první metabolické reakce vedou k theophylinu, theobrominu a 1,7-dimethylxanthinu. V důsledku toho lze kofein a jeho metabolity nalézt v lidské moči nebo plazmě. Tato práce se zabývá vývojem, optimalizací a validací analytické metody pro stanovení kofeinu a jeho metabolitů pomocí HPLC/MS. Bylo optimalizováno složení mobilní fáze a nastavení detektoru hmotnostní spektrometrie. Tyto kroky vedly k separaci analytů a k dosažení stabilního a intenzivního signálu detektoru. Podle pravidel FDA byl pro každý analyt nalezen vhodný koncentrační rozsah. Metoda byla použita pro kvantifikaci obsahu kofeinu v moči a jeho tří metabolitů.
Determination of caffeine and its metabolites by HPLC/MS
Keywords: Kofein; theobromin; theophylin; 1; 7-dimethylxantin; kapalinová chromatografie; hmotnostní spektrometr; optimalizace; validace; Caffeine; theobromin; theophylline; 1; 7-dimethylxantine; liquid chromatography; mass spectrometry; optimization; validation