Zkušenosti sester primární péče s hojením ran - Čejková, Jana (Jihočeská univerzita, 2007)
V práci ''Zkušenosti sester primární péče s hojením ran'', dochází k prolínání dvou oblastí, oblasti primární péče a problematiky hojení ran. Proces hojení ran je po několik desetiletí v popředí výzkumu některých zdravotnických oborů. Díky tomuto poměrně vysokému zájmu bylo uskutečněno mnoho přínosných studií, objevů a výzkumů. Jedná se o problematiku velmi širokou, která se zdaleka netýká jen postižené lokality, ale celého organismu, stavu jeho imunitního systému, metabolismu, prokrvení, stavu výživy a mnoha dalších aspektů souvisejících s touto problematikou. Na základě zájmu o tkáňové defekty je umožněno pacientům s ranami podstoupit kvalitní a komfortnější léčbu. I přes snahu některých odborníků zavádět nové metody ošetřování ran do praxe, se stále ještě většina klientů setkává s ''klasickým'' způsobem terapie. Některé složky primární péče jsou u nás rozšířeny velmi dlouhou dobu, jiné u nás fungovaly dříve a po odmlce jsou obnovovány. Na všechny, kteří jsou poskytovateli této péče, je vyvíjen kapacitní, finanční i legislativní tlak, který znemožňuje poskytovat tuto péči v plném rozsahu. Cílem práce bylo zjistit ''Zkušenosti sester primární péče s různými materiály pro ošetřování a hojení ran''. K tomuto cíli byla stanovena hypotéza, že ''Sestry primární péče mají nedostatečné zkušenosti s moderními metodami hojení ran''. Dalším stanoveným cílem bylo ''Zjistit zájem sester primární péče o nové zkušenosti v oblasti hojení ran novými metodami.'' Cíl byl podložen hypotézou, že ''Sestry primární péče mají zájem o nové zkušenosti v oblasti hojení a ošetřování ran.'' Informace potřebné pro realizaci výzkumu byly získány prostřednictvím dotazníkového šetření u sester v ordinacích praktickým lékařů v Českých Budějovicích a na Benešovsku. Ke zpracování dat byl použit výzkumný soubor 50 sester. Hypotéza, že sestry primární péče mají nedostatečné zkušenosti s moderními metodami hojení ran, byla potvrzena na základě odpovědí na určené otázky v dotazníku. Druhá hypotéza byla také potvrzena. Bakalářská práce by mohla posloužit sestrám primární péče jako přehled aktuální situace a měla by vézt zpětnou vazbou ke zkvalitnění péče o klienty.
Primary care nurses experience with wound treatment
Keywords: hojení; praktický lékař; primární péče; rána; sestra primární péče; vlhká metoda; healing; general practitioner; primary care; wound; wet method