Možnosti inkluzivního vzdělávání dětí s tělesným postižením v mateřských školách na Písecku - Šindelářová, Eva (Jihočeská univerzita, 2012)
Práce se zabývá problematikou inkluzivního vzdělávání dětí s tělesným postižením v běžných mateřských školách. V první části je teoretické ukotvení problematiky. Zde autorka popisuje druhy tělesných postižení, podstatu inkluzivního vzdělávání, kterou porovnává s integrací a specifika dítěte v předškolním věku. V druhém, analytickém oddílu jsou popsány výsledky provedeného šetření. Výzkum byl založen na dvou výzkumných metodách. První byly polostrukturované rozhovory, druhou pak tištěné dotazníky. Práce má charakter případové studie, její závěry tak nemají ambice být zobecňovány na všechny běžné mateřské školy v daném regionu. Přesto však poskytuje aktuální obraz o dané problematice na území píseckého regionu. Zjištění přiblížila představu o postojích veřejnosti k inkluzivnímu vzdělávání dětí s tělesným postižením, dále pak o jejich informovanosti, týkající se tohoto fenoménu.
Options for inclusive education of children with physical disabilities in the Písek region´s kindergartens
Keywords: Tělesné postižení; Inkluzivní vzdělávání; Integrace; Předškolní věk; Mateřská škola; Inclusive education; Integration; Psysical disability; Preschool age; Kindergarten