Abusus drog a trestná činnost mládeže - Brázdová, Pavla (Jihočeská univerzita, 2008)
V současné době se s tímto sociálně patologickým jevem setkáváme stále častěji. Užívání drog, i přes všechny snahy ho potlačit, je stále ve společnosti přítomno u všech věkových kategorií, mládež tedy samozřejmě není výjimkou. A drogy a trestná činnost ''si kráčejí ruku v ruce''. Mládež jako specifická skupina prochází obdobím velkých životních změn a musí se s nimi nějak vyrovnat. Bohužel často to nezvládá, přijímá rizikový způsob života a do závislosti na drogách spadne dřív, než si to stačí uvědomit. Tato práce informuje čtenáře o tom, jaké drogy jsou mezi mládeží nejběžnější, stručně je charakterizuje, přináší charakteristiku dětí a dospívajících jako specifické skupiny a rizika jim hrozící, dále referuje o druzích drogové kriminality a v neposlední řadě o její prevenci. Cílem této bakalářské práce bylo ozřejmit příčiny kriminálního jednání mládeže, která je zároveň uživatelem omamné a psychotropní látky. Autorka práce se zaměřila na rodinné podmínky těchto mladých lidí, na druh drogy, kterou užívají, na jejich osobní život, a hledala podobné znaky, na jejichž základě vyhodnotila dané skutečnosti. Jako metoda byl zvolen kvalitativní výzkum, konkrétně metoda analýzy dokumentů (znaleckých posudků) 15 posuzovaných osob. V uvedených případech se tato metoda nejdříve zaměřuje na rodinný život, tedy v jaké rodině dítě vyrůstalo. Z šetření v této oblasti vyplynula hypotéza, že tato mládež je vychovávána hlavně v neúplných či problémových rodinách, kdy rodiče (rodič) výchovu nezvládali, a byla tedy nedostatečná. Dále se autorka zaměřila na trestnou činnost, konkrétně jaký její druh je u mládeže užívající drogy nejčastější. Z výsledků vyplynulo, že nejčastěji se jedná o dva typy - samotné držení a výroba omamných a psychotropních látek, a dále trestná činnost majetková, tedy páchaná za účelem získání prostředků na drogy. Co se týče osobního života mládeže, vyšlo najevo několik skutečností, z nichž byla nejvíce závažná a překvapující ta, že si tito mladí uživatelé drog, páchající trestnou činnost, neumějí udržet jakýkoliv dlouhodobý vztah, a to jak partnerský, tak pracovní. Jsou poznamenány i jejich vzájemné vztahy v partě, které jsou čistě účelové a chybí v nich pozitivní citové prožívání a empatie.
Drug Abuse and Crime of Youngsters
Keywords: abusus; droga; trestná činnost; mládež; Abusus; Drug; Crime; Youngsters