Náhled verějnosti na týrané ženy jako oběti domácího násilí v Jihočeském kraji - Bedlánová, Marta (Jihočeská univerzita, 2010)
Cílem výzkumné části mé bakalářské práce bylo zjistit jaké povědomí má laická a odborná veřejnost o ženách jako obětech domácího násilí v Jihočeském kraji. Protože žiji v Jihočeském kraji směřovala jsem výzkum právě na tuto lokalitu. Zajímala jsem se především o to, zda jsou lidé žijící v Jihočeském kraji ovlivněni určitými předsudky a stereotypy a zda jsou dostatečně o problematice domácího násilí informováni. Z důvodu velkého množství respondentů jsem zvolila empirickou metodu zkoumání - kvantitativní výzkum. Pro získání potřebných dat jsem použila metodu dotazníku neboli standardizovaný soubor otázek s anonymním průběhem. Ze shrnutých výzkumných výsledků jsem vyvodila, že ani laická ani odborná veřejnost žijící v Jihočeském kraji nenahlíží na týrané ženy jako oběti domácího násilí s předsudky a stereotypy. To, že lidé žijící v Jihočeském kraji nenahlíží na týrané ženy jako oběti domácího násilí s předsudky a stereotypy, ale neznamená, že se stále mýty, předsudky a stereotypy u jihočeské laické i odborné veřejnosti nevyskytují. Například u laické veřejnosti jsem zaregistrovala stále převládající mýtus ‚qženy muže k použití násilí vyprovokovávají.'' U odborné veřejnosti jsem zaznamenala existenci předsudku ‚qoběťmi domácího násilí se nestávají atraktivní a sebevědomé ženy.'' Dalším výsledkem mé bakalářské práce bylo zjištění, že na rozdíl od dostatečné informovanosti odborné veřejnosti, laická veřejnost nemá stále dostatek informací o problematice domácího násilí. V současné době spatřuji jako zásadní problém fenoménu domácího násilí nedostatečnou informovanost o tomto jevu především u laické veřejnosti. Myslím, že by bylo velice užitečné, účelné ale i zajímavé zaměřit pozornost na to, jakým způsobem docílit, co možná největší informovanosti české veřejnosti.
Public attitude to abused women as victims of home violence in the South Bohemian Region
Keywords: Domácí násilí; Oběť; Násilná osoba; Mýty; Předsudky; Home violence; Victim; Violent person; Myths; Prejudices