Vliv časového rozložení srážkového úhrnu na hydrologické charakteristiky srážko-odtokové události - Mikolášová, Anna (Jihočeská univerzita, 2017)
Tato diplomová práce se zabývá vlivem časového rozložení srážkového úhrnu na hydrologické charakteristiky srážko-odtokové události. Praktická část práce byla řešena na povodí toku Volšovka. V teoretické části práce je popsán vznik, rozdělení a časová distribuce srážek, dále také odtok a některé vybrané hydrologické charakteristiky odtoku. Dále se práce zabývá hydrologickým modelováním, podrobněji popsaný je zde srážko-odtokový model HEC-HMS, který je dále použit i v praktické části této práce. V praktické části je uvedena charakteristika zájmového území. Dále je zde popsána příprava srážkových dat s využitím programu DES_RAIN, vytvoření digitálního modelu terénu v programu ArcGIS a příprava hydrologického modelu v programu HEC-HMS. V závěru práce byly v programu HEC-HMS simulovány průtoky v uzávěrovém profilu Volšovky a také v uzávěrových profilech dílčích povodí. Bylo provedeno celkem 16 simulací, které byly vyhodnoceny podle hodnoty kulminačních průtoků a času kulminace.
The influence of temporal distribution of rainfall on hydrological characteristics of the rainfall-runoff process
Keywords: povodí; odtok; hydrologické modelování; CN křivky; catchment area; runoff; hydrological modelling; runoff curve number