Lidská práva v americké revoluci - Gregorová, Markéta (Jihočeská univerzita, 2013)
Bakalářská práce se zabývá otázkou, jak vypadala teorie lidských práv, kterou v době americké revoluce rozvíjeli američtí myslitelé. Téma je zkoumáno z hlediska současné metodiky intelektuálních dějin a reaguje tak na mezeru v českém bádání, které zatím intelektuálním dějinám americké revoluce nevěnovalo dostatečnou pozornost. Základem výzkumu je filozofické dílo Johna Witherspoona (1723-1794), který přednášel morální filozofii na New Jersey College (dnešní Princeton). Tento filozof a kněz se podílel na Deklaraci nezávislosti a ve svých přednáškách se zabýval filozofickým obhájením ideálů americké revoluce. Cílem práce je interpretace a analýza Witherspoonových Přednášek o morální filozofii a poznání jeho pojetí lidských práv.
Human Rights in the American Revolution
Keywords: lidská práva; americká revoluce; John Witherspoon; Lectures on Moral Philosophy; human rights; the American Revolution; John Witherspoon; Lectures on Moral Philosophy