Invarianty v elementární matematice - Chvál, Václav (Jihočeská univerzita, 2010)
Obsahem této práce je seznámení čtenáře s využitím invariantů při řešení úloh z různých oblastí elementární matematiky. Jednotlivé úlohy jsou rozděleny do tématických celků podle způsobu řešení a seřazeny podle obtížnosti. Práce by měla sloužit jako studijní materiál pro matematicky nadané žáky, resp. jako metodická příručka pro učitele.
Invariants in elementary mathematics
Keywords: Invarianty; prověrka parity; teorie čísel; pokrývání šachovnice; poloinvarianty; metoda nekonečného sestupu.; Invariants; check of parity; theory of numbers; covering of a chessboard; half-invariants; method of infinite descent.