Vytvoření funkčního přípravku pro namáhání materiálu v tlaku - Doležal, Petr (Jihočeská univerzita, 2023)
Bakalářská práce se zabývá návrhem přípravku pro zkoušku materiálu v tlaku na uni-verzálním zkušebním stroji. Práce v první řadě přestavuje technické materiály a jejich klíčové vlastnosti, s čímž úzce souvisí zkoušky mechanických vlastností. Další teore-tická část představuje univerzální zkušební stroj SHIMADZU AG-50kMX-plus, pro který je přípravek navržen. Modelování přípravku a tvorba výkresové dokumentace probíhala v aplikaci Inventor Professional 2019, který je detailně představen v teoretické části. Po navržení se přípravek nechal vyrobit, aby se mohlo uskutečnit jeho experimentální použití. Byly testovány zkušební vzorky z plastu, které byly vy-tištěny na školní 3D tiskárně Průša MK3S+. Cílem jejich otestování bylo především zjistit funkčnost přípravku.
Creation of a functional fixture for compressive stressing of the material
Keywords: technické materiály; zkoušky materiálů; tlaková zkouška; přípravek; technical materials; materials testing; pressure test; fixture