Dodržování Lidských práv ve válce - Hojda, Radek (Jihočeská univerzita, 2016)
Tématu lidských práv je v dnešní době přikládána velká důležitost. Proto je tato práce směřována k problematice lidských práv se zaměřením na válečné konflikty. Práce je rozdělena na dvě části- teoretickou a praktickou. V teoretické části práce budou představeny základní pojmy a historie válečných konfliktů v souvislosti s vývojem chápání a dodržování lidských práv. Praktická část práce je zaměřena na rozhovory s válečnými veterány o dodržování lidských práv ve válečných konfliktech. Tito veteráni se přímo účastnili nějakého válečného konfliktu. Cílem této části práce bylo zjistit, zda se váleční veteráni setkali s porušováním lidských práv ve válečném konfliktu. Jako metoda výzkumu byl použit kvalitativní rozhovor přímo s válečnými veterány. Výsledky uvidíme přímo z konkrétních rozhovorů, které budou dále zhodnoceny v diskuzi.
Respecting the human rights in the war
Keywords: válka; válečný konflikt; válečný veterán; lidská práva; dějiny lidských práv; dějiny válečných konfliktů; war; war conflict; war veteran; human rights; history of human rights; history of war conflicts