Kultura spaní netolických měšťanů v 18. století - Pilná, Alena (Jihočeská univerzita, 2014)
Cílem diplomové práce "Kultura spaní netolických měšťanů v 18. století" bylo studium dějin každodennosti měšťanů a měšťanek v Netolicích v 18. století s důrazem na hmotnou kulturu spaní. Hlavním pramenem pro tuto práci byly pozůstalostní inventáře. Při jejich studiu se autorka soustředila na předměty spjaté s kulturou spaní na prostory určené ke spaní, na typologii postelí a jejich výbavu, lůžkoviny. Inventáře byly následně podrobeny sociální, profesní a genderové stratifikaci. Předkládaná práce je případovou studií, která by mohla být jedním z prvních kroků při soustavném zkoumání hmotné kultury spaní v měšťanském prostředí.
The sleeping culture of the Netolice burgesses in 18th century
Keywords: kultura spaní; měšťanské prostředí; hmotná kultura; pozůstalostní inventáře; sleeping culture; burgesses environmental; material culture; probate inventories