Plodnost, vitalita a klíčivost semen jalovce obecného (Juniperus communis) - Okrouhlá, Ilona (Jihočeská univerzita, 2017)
Práce se zaměřuje na plodnost a vitalitu semen jalovce obecného (Juniperus communis). Otestovány byly náhodné vzorky galbulů ze dvou lokalit. Byly porovnány počty semen na galbulus, plnost semen, vitalita barvící metodou a hmotnost a byl uskutečněn i pokus na zrušení dormance kyselinou giberelovou GA3 s cílem dopěstovat semenáče. Výsledky byly porovnány se semenářskými hodnotami a s poznatky dalších autorů. Když bude objasněn problém malé plnosti semen a vitality, tak bude možno vypracovat vhodnější metody množení a podpory obnovy populací jalovců.
Fertility, vitality and germination of juniper seeds (Juniperus communis)
Keywords: jalovec obecný (Juniperus communis); vitalita; klíčivost; dormance; plnost semen.; Common juniper (Juniperus communis); vitality; germination; dormancy; seed fullness