The role of irrationality in selected Ian McEwan's early works - Krhutová, Karolína (Jihočeská univerzita, 2014)
Předmětem bakalářské práce "Úloha iracionality ve vybraných dílech Iana McEwana" je identifikace a následná analýza výše zmíněné problematiky v rané tvorbě Iana McEwana. Práce se zaměřuje na dvě povídkové knihy: První láska, poslední pomazání (1975) a Psychopolis a jiné povídky (1978), a na novelu z roku 1978, Betonovou zahradu. Krátce charakterizuje postmoderní literaturu a sleduje, do jaké míry je možné McEwanovu tvorbu zařadit do jejího kontextu. Hlavní, praktická část, zkoumá, jakým způsobem je téma iracionality ve vybraných McEwanových dílech rozvinuto a na příkladech konkrétních vybraných děl rozebírá jednotlivá témata.
The role of irrationality in selected Ian McEwan's early works
Keywords: současná britská próza; Ian McEwan; rané práce; postmodernismus; postmoderní literatura; postmoderní aspekty; iracionalita; racionalita; dospívání; mezilidské vztahy; sexualita; teorie psychosexuálního vývoje; modely osobnosti; Sigmund Freud; contemporary British fiction; Ian McEwan; early works; postmodernism; postmodern literature; postmodern aspects; irrationality; rationality; growing up; interpersonal relationships; sexuality; psychosexual development; models of personality; Sigmund Freud