Postup při provádění komplexních pozemkových úprav - Písaříková, Petra (Jihočeská univerzita, 2008)
Diplomová práce zachycuje popis a charakteristiku současné problematiky právních aspektů komplexních pozemkových úprav, zejména pak postup při jejich provádění včetně všech nezbytných navazující právních úkonů. S ohledem na členství České republiky v Evropské unii je uveden i způsob provádění pozemkových úprav v sousedních členských zemích, konkrétně v Německu a Rakousku. Diplomová práce je rozdělena do sedmi kapitol. První kapitola podává přehled o současném stavu pozemkových úprav v České republice a o cílech pozemkových úprav. Druhá kapitola se zabývá postupem při provádění pozemkových úprav. První podkapitola je zasvěcena historii pozemkových úprav, od starověku až do roku 1990. Druhá podkapitola zachycuje samotný postup při provádění pozemkových úprav. A třetí podkapitola je věnována katastru nemovitostí. V třetí kapitole jsou uvedeny některé charakteristiky České republiky, Jihočeského kraje a okresu České Budějovice, které se vztahují k pozemkovým úpravám. Dále zde najdeme zhodnocení konkrétní komplexní pozemkové úpravy provedené v Jihočeském kraji. Zároveň jsou zde také nastíněny některé skutečnosti, které způsobují komplikace při provádění pozemkových úprav. Čtvrtá kapitola je věnována tomu, jakým způsobem se provádí pozemkové úpravy v některých sousedních členských zemích Evropské unie, konkrétně je zmíněno Německo a Rakousko. Poslední tři kapitoly tvoří závěr, tento souhrn a přehled použité literatury. Diplomová práce je doplněna přílohami, které jsou praktickým znázorněním některých, v textu popsaných, skutečností.
Procedure used with complex land adjustments
Keywords: komplexní pozemkové úpravy; cíle; současný stav; historie; postup při provádění pozemkových úprav; complex land adjustments; objectives; present state; history; procedure of land adjustments