Systém řízení kvality ve vybraném podniku ve vztahu k inovacím výrobku - Sklenářová, Pavlína (Jihočeská univerzita, 2011)
Diplomová práce na téma ?Systém řízení kvality ve vybraném podniku ve vztahu k inovacím výrobku?. V práci je vysvětlen pojem kvalita, řízení kvality a další pojmy s kvalitou související, dále byl charakterizován pojem inovace a některé typy inovací. Cílem diplomové práce je analýza současné situace v systému řízení kvality, odhalení rezerv a duplicit, návrh opatření na zlepšení řízení kvality na základě analýzy a poznatků z praxe s využitím metod světových firem. Analýza byla provedena ve firmě MOTOR JIKOV Strojírenská a. s. formou dotazování a následného zpracování pomocí statistických metod a metody komparace. Ve společnosti bylo zjištěno, že má formálně velmi dobře popsán a zaveden systém řízení kvality, ale ne všechna pravidla, normy, směrnice se uplatňují vždy správně a dostatečně v praxi. Pro zlepšení situace byla navržena tato opatření: větší důraz na koncepčnost práce vývoje ve vazbě na kvalitu, důsledné využívání osvědčených metod, které byly popsány v první části diplomové práce, snažit se získat více objektivních údajů o vývoji kvality od zákazníků, v oblasti inovací vyvíjet větší iniciativu a sledovat konkurenci.
The system of managing quality in a selected company in relationship to innovations in the product
Keywords: systém řízení kvality; trilogie kvality; koncepce kvality; inovace; certifikace; system of managing quality; trilogi of quality; conception of quality; innovations; certification