EEG aktivita během emoční stimulace - Horová, Jana (Jihočeská univerzita, 2015)
Tato bakalářská práce se zabývá studiem emocí a vlivem emoční stimulace na signál EEG. Cílem práce je zjistit, zda lze v EEG signálu detekovat různé třídy emočně zabarvených slov a ověřit hypotézu, zda existuje signifikantní rozdíl v evokovaném potenciálu pro různě zabarvená emoční slova. Teoretická část je zaměřena na elektrickou aktivitu mozku, metodu elektroencefalografie, evokované potenciály (ERP), základní vhled do studia emocí včetně podnětových materiálů v rámci zkoumání emocí a ERP emoční odezvy. Dále jsou zde zmapovány faktory korelující se zkoumáním emocí. Praktická část se zabývá realizací výzkumného projektu, kde pomocí metody experimentu je zkoumána odezva ERP na různě zabarvená emoční a neutrální slova. Výzkumu se zúčastnilo jedenáct vysokoškolských studentů, jako metoda výběru vzorku byla tedy použita metoda sněhové koule. Data byla zpracována a analyzována v programu EEGlab a následně za pomocí statistické metody ANOVY a párového T-testu vyhodnocena.
EEG activity during emotional stimulation
Keywords: Emoce; evokované potenciály; EEG; emočně zabarvená slova; elektroencefalografie; emotion; event-related potential; EEG; emotional words; electroencephalography