Některé charakteristiky kresby romských dětí - Buřičová, Jana (Jihočeská univerzita, 2007)
Diplomová práce je zaměřena na specifika výtvarného projevu romských dětí v kontextu sociálně psychologických charakteristik romského etnika. V teoretické části je charakterizováno romské etnikum a z dostupných pramenů jsou naznačeny některé rysy vizuálního zobrazování romských dětí. Dále pojednává o dětském výtvarném projevu a jeho vývojových stádiích. Ve výzkumné části jsou na základě vzorku obrázků od romských dětí mladšího školního věku naznačeny některé zvláštnosti typické pro jejich vizuální zobrazování. Předběžné hypotézy se potvrdily. Výtvarný projev romských dětí je ovlivněn jejich psychologickou charakteristikou i sociálním zázemím. Prokázaly se některé zvláštnosti jejich výtvarného projevu.
Some characteristics drawings from children of Romany population
Keywords: výtvarný projev; romské etnikum