Konfesionalita nižší šlechty v Prácheňském a Plzeňském kraji počátkem 17. století. - Kubásek, Vít (Jihočeská univerzita, 2022)
Tato diplomová práce se zabývá interpretací jednoho pramene, ve kterém se nachází soupis nižší šlechty žijící zejména v Prácheňském a Plzeňském kraji na přelomu 16. a 17. století. V první části jsou nejprve představena syntetická díla popisující raně novověkou společnost a šlechtu. Dále je zde uvedena literatura používající různé přístupy pro výzkum nižší šlechty. V následující části kvalifikační práce je představen analyzovaný soupis členů rytířského stavu. Pro každého zaznamenaného rytíře je vytvořeno vlastní heslo, ve kterém jsou o dotyčném uvedeny informace o rodině, majetku, zemských či dvorských úřadech, rok úmrtí a pokud je to možné i jeho konfese. V závěru práce jsou analyzovány příčiny vzniku zkoumaného pramene, který je zasazen do dobového kontextu. Také jsou zde shrnuty informace o majetku a konfesi v prameni uvedených rytířů.
Confessionality of the Lower Nobility in Prácheňsko and Plzeňsko at the Beginning of the 17th Century.
Keywords: rytíř; nižší šlechta; berní rejstřík; konfese; náboženství; 1603; knight; lower nobility; revenue register; confession; religion; 1603