Hodnocení finančního zdraví podniku z pohledu účetnictví na případu zemědělství - Nývltová, Kristýna (Jihočeská univerzita, 2019)
Předkládaná disertační práce se zabývá účetními aspekty hodnocení finančního zdraví podniku se zaměřením na obor zemědělství. Hlavním cílem této práce je posouzení jednotlivých metod určených pro hodnocení finančního zdraví podniku, určení jejich citlivosti na riziková účetní data. Práce je zaměřena na obor zemědělství zejména na základě poznatků o obtížnosti sestavování a využívání zemědělského účetnictví. Zemědělství přestavuje primární sektor ekonomiky velmi důležitý také při utváření krajiny, navíc do něj plyne velké množství dotací nejen z rozpočtu státu, ale také z Evropské unie. Díky specifikům a uvedeným problematickým oblastem, které ani nemohou být legislativou zcela podchyceny, dochází k neúplným nebo zkresleným informacím, které se přenášejí také do metod hodnocení finančního zdraví podniku. V práci je věnována pozornost také vlivu legislativních změn na hodnoty v účetnictví či účetnictví kreativnímu. V návaznosti na poznatky z teoretických východisek jsou součástí aplikační části analýzy vlivu rozdílného účetního řešení na položky účetní závěrky. K analýze je využit párový t-test, kterému předchází testování normality dat pomocí histogramu a Shapiro-Wilkova testu. Dle těchto testů byly prokázány statisticky významné rozdíly u současného způsobu účtování investičních dotací a leasingu oproti účtování podle IFRS, mezi způsobem účtování změny stavu zásob a aktivace před 1. lednem 2016 a po něm a u ocenění půdy pomocí historické ceny a ceny tržní. Všechny tyto oblasti ovlivňují hodnoty všech analyzovaných metod hodnocení finančního zdraví. Pouze CH-index neukázal statisticky významný rozdíl u ocenění půdy a účetního řešení aktivace a změny stavu zásob. Dále je zde posouzena spolehlivost a ovlivnitelnost vybraných metod využívaných pro hodnocení finančního zdraví v oboru zemědělství. Žádný z hodnocených modelů dle výsledků nelze použít v jeho původní variantě, ale je možné je využít pro porovnání podniku s podobnými podniky či v čase díky prokázané závislosti dílčích ukazatelů i celých modelů na výkonnosti podniků. Další typ analýzy je určen ke stanovení ukazatelů, které mají statisticky významný vliv na skutečnou finanční situaci podniků. K tomuto testu je využita metoda zobecněných lineárních modelů - multinomická lineární regrese. K určení, zda je podnik ohrožen či nikoliv by bylo možné využít ukazatele zásoby/výnosy a krátkodobé závazky/výnosy, pro rozpoznání druhu ohrožení pak ukazatel cash flow/aktiva.
Financial health assessment of a company from the perspective of accounting in the case of agriculture
Keywords: hodnocení finančního zdraví; zemědělství; specifika oboru; účetní legislativa; párový t-test; multinomická logistická regrese; financial health assessment; agriculture; specifics of the field; accounting legislation; paired t-test; multinomial linear regression