Význam mezigeneračních vazeb pro seniory - Elstnerová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2010)
Práce se zabývá mezigeneračními vztahy z pohledu mladé, střední a seniorské generace, s ohledem na situaci a postavení seniorů v dnešní společnosti. Teoretická část se zaměřuje především na psychologickou a sociální problematiku přijetí stárnutí a stáří. Záměrem práce bylo zjistit zájem o mezigenerační vztahy ze strany jednotlivých generací, zjistit, v jaké míře se tyto vztahy uskutečňují v rámci rodiny, ale také mimo rodinné prostředí. Jaký pohled mají jednotlivé generace na sebe navzájem a jaký význam pro ně vzájemný kontakt má. Byla použita metoda kvalitativního výzkumu, jako dílčí techniky výzkumu byly použity rozhovory, diskuzní skupiny a jako doplňková technika anketa sestávající z volných asociací ke slovům stáří, mládí a senior. Z výsledků plyne, že vzájemný mezigenerační kontakt probíhá nejvíce v rámci rodiny, mimo rodinné prostředí se odehrává v mnohem menší míře, většinou v rámci pracovních nebo osobních zájmů dotazovaných. Další výzkum by se mohl týkat možného rozvoje mezigeneračních programů a iniciativ a jejich významu pro vzájemné porozumění a akceptaci pohledů nebo hodnotového systému jiných generací.
The Significance of the Intergenerational Relations for the Senior Citizens
Keywords: Ageismus; generace; interakce / komunikace; kvalita života; Ageism; generation; interaction / communication; quality of life