Paliativní péče versus student ZSF - Ludačková, Helena (Jihočeská univerzita, 2014)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou paliativní péče ve vztahu ke studentům Zdravotně sociální fakulty Jihočeské university. Konkrétně ke studentům programu všeobecná sestra a ošetřovatelství. Úmyslně není v této práci blíţe rozebírána specializovaná paliativní péče, problematika hospiců a dalších specializovaných zařízení. Zde paliativní péče funguje dobře a bylo o ní napsáno mnohé. Většina studentů však vykonává odborné praxe z větší části na odděleních nemocnic, nebo jsou v nemocnicích zaměstnáni. Proto je práce věnována převáţně paliativní péči obecné, která by měla být součástí kaţdého zdravotnického zařízení. V České republice je totiţ nejčastějším místem úmrtí, podobně jako v jiných evropských zemích, z 60% akutní nemocnice a z 9% nemocnice dlouhodobé péče. Teoretická část práce se věnuje historii světové i české paliativní péče a jejímu vývoji do současnosti. Jsou zde stručně popsány obě úrovně paliativní péče, obecná a specializovaná, tak jak se dnes doporučuje s nimi pracovat. Dále se práce zmiňuje o kompetencích sestry v paliativní péči a o některých specifických potíţích a potřebách nevyléčitelně nemocných. Tyto potřeby jsou rozděleny na tělesné, psychické, sociální a spirituální, přesto, ţe se někdy úzce prolínají. Práce měla stanoveny dva cíle. Prvním cílem bylo zmapovat znalosti a povědomí studentů o paliativní péči a druhým cílem bylo zjistit, jaké mají studenti zkušenosti s paliativní péčí a jaké pocity u nich toto téma vyvolává. Ve výzkumné části byl pouţit kvantitativní výzkum. Technikou sběru dat byl anonymní dotazník. Respondenti odpovídali na 30 otázek. 12 otázek bylo uzavřených, 9 otázek otevřených a 9 polouzavřených. Osloveny byly studentky prvního aţ třetího ročníku bakalářského studia programu všeobecná sestra, oboru ošetřovatelství, prezenčního i kombinovaného studia a studentky magisterského programu ošetřovatelství, oboru ošetřovatelství ve vybraných klinických oborech, také obou forem studia v obou ročnících.
Palliative care nursing vs. Student of Faculty of Health and Social Studies
Keywords: paliativní péče; student; nevyléčitelně nemocný; doprovázení; umírání; palliative care; student; incurably ill; accompanying; dying