Možnosti realizace environmentální výchovy - Šetrná spotřeba vody v mateřské škole - Žaludová, Barbora (Jihočeská univerzita, 2023)
Cílem bakalářské práce je představit možnosti realizace environmentální výchovy v oblasti tématu šetrná spotřeba vody v mateřské škole. Dílčím cílem je zjistit, jak pedagogové zařazují téma šetrné spotřeby vody ve své práci v mateřské škole, v jaké míře se v mateřské škole pracuje s environmentálními vzdělávacími programy zaměřenými na téma šetrné spotřeby vody, jaké metody a metodické materiály využívají pedagogové pro práci s tématem šetrné spotřeby vody. Práce je členěna standardně na dvě části, teoretickou a praktickou. Teoretická část obsahuje kapitoly týkající se environmentální výchovy v mateřské škole, tématu šetrné spotřeby vody v kurikulárních dokumentech předškolního vzdělávání a popisem programů zabývajících se tématem šetrná spotřeba vody, do kterých se mohou mateřské školy zapojit. V praktické části je řešen výzkumný problém: Jaké jsou zkušenosti pedagogů senvironmentálním vzdělávání v mateřské škole s tématem šetrná spotřeba vody? Jsou zde prezentovány výsledky na základě kvantitativního výzkumného šetření realizovaného metodou dotazníku s učiteli mateřských škol.
The possibility of implementing environmental education - the topic of careful water consumption in kindergarten
Keywords: Pedagog MŠ; voda; environmentální výchova; koloběh vody; Kindergarten teacher; water; environmental education; cycle water