Možnosti fyzioterapie u pacientů s dg. Morbus Bechtěrev - Trlidová, Eva (Jihočeská univerzita, 2017)
Bakalářská práce se zabývá onemocněním Morbus Bechtěrev, jinak také ankylozující spondylitida, a využitím konkrétních fyzioterapeutických postupů. Práce se skládá z části teoretické a praktické. V teoretické části práce jsou popsány anatomické struktury a kineziologie axiálního systému. Dále se zde zabývám charakteristikou Bechtěrevovy choroby jejím zařazením, výskytem, diagnostikou, klinickým obrazem, léčbou a využitím fyzioterapie. Praktická část práce obsahuje kazuistiku konkrétních pacientů s diagnózou Morbus Bechtěrev a průběh fyzioterapie. Cílem práce bylo zmapování možností využití fyzioterapie u pacientů s diagnózou Morbus Bechtěrev a sestavení konkrétních fyzioterapeutických plánů ke zmírnění progrese tohoto onemocnění. K dosažení vytyčených cílů byla použita kvalitativní forma výzkumu, kterého se účastnili 3 probandi. Sběru dat bylo dosaženo primárně kineziologickým rozborem a rozhovory s pacienty a sekundárně analýzou získaných dat. Bakalářská práce může sloužit jako studijní materiál pro studenty, zdravotníky či laickou veřejnost ve věci zlepšení informovanosti o vlivu využití fyzioterapie u pacientů s Bechtěrevovou chorobou a též ve věci edukace pacientů o možnostech jejich léčby.
Possibilities of physiotherapy of patients with Morbus Bechterew's diagnosis
Keywords: Ankylozující spondylitida; fyzioterapie; bolest; léčba; pohyb; páteř; Ankylosing spondylitis; physiotherapy; pain; treatmen; movement; spine