Komunikace zdravotníků s pacientem s Parkinsonovou chorobou - Kadeřábková, Hana (Jihočeská univerzita, 2016)
Parkinsonova choroba je chronické, pomalu se rozvíjející neurodegenerativní onemocnění. Základním podkladem pro vznik nemoci je nedostatek dopaminu. Je to typické onemocnění staršího věku se začátkem nemoci okolo 45 - 65 let. Jen 10 % případů začíná už před 40. rokem. Z důvodů časté ztráty výrazu tváře a strnutí obličeje, mají pacienti potíže, jak ve verbální, tak v neverbální komunikaci. Je velmi důležité, aby si zdravotníci uvědomovali, že pacient s touto chorobou se může vyskytnout na jakémkoliv oddělení a proto je zapotřebí ovládat nejen ošetřovatelskou péči, ale i komunikaci s tímto pacientem. V teoretické části bakalářské práce jsme se zabývali Parkinsonovou chorobou, jejími příznaky, diagnostikou a léčbou. Další kapitola nás seznámila s komunikací, jejím základním rozdělením, s barierami, které mohou znesnadnit komunikaci s pacientem. Cíle práce: Pro výzkumnou část jsme zvolili dva cíle. Cíl první byl zjistit současný stav komunikace zdravotníků s pacienty s Parkinsonovou chorobou. Pro tento cíl jsme vytvořili výzkumnou otázku: Jak probíhá komunikace mezi zdravotnickým personálem a pacientem s Parkinsonovou chorobou? Druhým cílem bylo zjistit, jaké komunikační problémy mají pacienti s Parkinsonovou chorobou při kontaktu se zdravotníky. Výzkumná otázka pro tento cíl byla: Jaké problémy v komunikaci se vyskytují při komunikaci zdravotníka s pacientem s Parkinsonovou chorobou?.
Communication of Health professionals with Patient with Parkinson's Disease
Keywords: komunikace; zdravotník; pacient; Parkinsonova choroba; communication; health professional; patient; Parkinson´s disease