Ošetřování cévních vstupů u pacientů na hemodialyzačním oddělení jako ošetřovatelský problém - Štrbová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2011)
Bakalářská práce je zaměřena na současnou problematiku dialyzovaných pacientů s dialyzačním katétrem. Základním předpokladem dobře fungující dialyzační léčby je funkční dialyzační katétr a minimum komplikací během jeho používání. Důraz se klade na dodržování aseptického přístupu při manipulaci s katétrem určenému k dialýze. Cílem je zjistit, zda sestry dodržují ošetřovatelský standard při ošetřování cévních vstupů, zda sestry na standardním oddělení pokládají za problém manipulaci s katétrem určenému k hemodialýze a zmapovat nejvíce problémovou oblast ošetřování cévních vstupů z pohledu sester. Ze stanovených cílů vyplývají následující výzkumné otázky. 1. Dodržují sestry ošetřovatelský standard při ošetřování cévních vstupů? 2. Pokládají sestry na standardním oddělení za problém manipulaci s katétrem určenému k hemodialýze? 3. Jaká je nejvíce problémová oblast ošetřování cévních vstupů z pohledu sester? Výzkum byl prováděn kvalitativní formou pomocí skrytého pozorování. Výzkumu se zúčastnilo 5 sester z dialyzačního střediska Fresenius Medical Care v Benešově a 5 sester z interního oddělení Nemocnice Rudolfa a Stefanie a.s. v Benešově. Pozorování bylo doplněno anonymní anketou též rozdanou na dialyzačním středisku a standardním interním oddělení. Dle zjištěných výsledků lze stanovit hypotézy. Ošetřovatelský standard při ošetřování cévních vstupů všechny sestry nedodržují, sestry na standardním oddělení pokládají za problém manipulaci s katétrem určenému k hemodialýze a nejvíce problémová oblast při ošetřování cévních vstupů je nedodržování aseptických postupů během ošetřování dialyzačních katétrů a neposkytnutí převazového materiálu pacientovi do domácího prostředí. Výsledky výzkumu poslouží k vytvoření návrhu ošetřovatelského standardu Ošetřovatelská péče o dialyzační katétr. Tento návrh může být předložen ošetřovatelskému managementu daných oddělení. Docílilo by se zkvalitnění ošetřovatelské péče o pacienty s dialyzačním katétrem.
Treatment of vascular input for patients on hemodialysis department as a nursing problem
Keywords: cévní vstupy; dialyzační katétr; hemodialýza; ošetřovatelství; selhání ledvin; blood vessel entries; dialysis catheter; hemodialysis; nursing; renal failure