Vybrané dechové techniky v józe a ve fyzioterapii a jejich vliv na léčbu vertebrogenních onemocnění - Křemenová, Martina (Jihočeská univerzita, 2023)
Tato bakalářská práce se zabývá tématem vertebrogenního onemocnění a vlivem dechových technik, který mají na léčbu poruch páteře. Práce je rozdělena na dvě části. Teoretická část bakalářské práce je situována do sedmi kapitol, ve kterých je popsaná anatomie páteře a hrudníku a hluboký stabilizační systém s jeho částmi. Čtvrtá a pátá kapitola se zabývá vertebrogenními a funkční poruchami, u kterých jsem se zaměřila na jejich nejčastější projevy. Poslední dvě kapitoly se zabývají problematikou dýchání, druhy dýchání a zejména dechovými technikami. Praktická část práce byla zpracována formou kvalitativního výzkumu, který byl uskutečněn pomocí kazuistik. Vybrala jsem čtyři pacienty s bolestmi zad, které jsem následně rozdělila do 2 skupin. První skupina cvičila dechové techniky z jógy a druhá skupina cvičila dechové techniky z fyzioterapie. U všech probandů jsem udělala vstupní a výstupní kineziologický rozbor. Následně proběhlo zhodnocení výsledků jedince i obou skupin. Cílem bakalářské práce bylo popsat možnosti dechových technik a jejich vliv na léčbu funkčních poruch pohybového aparátu. Při výzkumu bylo zjištěno, že pravidelné dechové cvičení má pozitivní vliv na léčbu funkčních poruch vertebrogenního onemocnění.
Selected breathing techniques in yoga and physiotherapy and their influence on the treatment of vertebrogenic diseases
Keywords: dýchání; dechové techniky; vertebrogenní onemocnění; bolest; Breathing; breathing techniques; vertebrogenic disease; pain