Hodnocení hmotnostní koncentrace polétavého prachu v silniční dopravě v závislosti na charakteru znečištění dopravní trasy. - Pávek, Miroslav (Jihočeská univerzita, 2014)
V bakalářské práci jsou uvedeny hodnoty znečištění ovzduší resuspendovanými tuhými znečišťujícími látkami o velikosti průměru (PM10) při pohybu vozidel rozdílných kategorií na znečištěných vozovkách dopravních tras. Měření bylo realizováno na třech dopravních trasách s provozem rozmanitých kategorií vozidel a s rozmanitou hmotností a charakterem znečištění vozovek. Naměřené hodnoty a rozbor výsledků ukazují, že na výsledné znečištění ovzduší v blízkosti vozovky má vliv několik faktorů. Jako hlavní faktory lze uvést úroveň a charakter znečištění vozovky, potom rozmístění nečistot na ploše vozovky, dalším faktorem je celková intenzita provozu a také způsob volby stopy při jízdě vozidla.
Rating mass concentration of airborne dust in the road transport depending on the type of pollution transport routes.
Keywords: polétavý prach; dopravní trasa; znečištění; dopravní prostředek; particulate matter; transportation route; pollution; transport equipment