Vyhodnocení rekonstrukce a údržby nádrží v zemědělské krajině jako součást projektů komplexních pozemkových úprav - Civišová, Petra Miki (Jihočeská univerzita, 2015)
Diplomová práce se zabývá malými vodními nádržemi. V teoretické části je popsána historie, dělení nádrží a důležité stavební objekty. Dále řeší legislativu a možné řešení nádrží v rámci pozemkových úprav. V rámci povodí Zborovskáho potoka řeší stav účelových nádrží. Navrhuje opravy jejich stávajících objektů jako je hráz, výpusť nebo bezpečnostní přeliv. Dále řeší údržbu břehového porostu a stav zanesení nádrže bahnitým sedimentem, erozní ohrožení a smyv půdy z okolních zemědělských pozemků. Pro výpočet je použita "Univerzální rovnice pro výpočet dlouhodobé ztráty půdy erozí USLE" dle WISCHMEIERA a SMITHE (1978).
The evaluation of reconstruction and maintenance of ponds in agricultural landscape as part of complex land adjustment project
Keywords: Malé vodní nádrže; rekonstrukce nádrží; eroze; retence; Zborovský potok; Small reservoirs; rekonstruktion of reservoirs; erosion; retention; Zborovský stream