Výskyt profesionálních onemocnění v Jihočeském kraji - Kučerová, Eva (Jihočeská univerzita, 2010)
Při posuzování vlivu práce na zdraví je třeba pamatovat na to, že zdraví je výsledkem vzájemného působení faktorů životního a pracovního prostředí, genetických faktorů a životního stylu. Při hodnocení zdravotního stavu pracovníka je nutno zohlednit i jeho mimopracovní zátěž. Téma mé diplomové práce ‚qVýskyt profesionálních onemocnění v Jihočeském kraji'' jsem si zvolila, neboť mě z hygienických oborů nejvíce oslovila právě hygiena práce. Cílem práce je zmapovat profesionální onemocnění v Jihočeském kraji a zjistit aktuální stav profesionálních onemocnění za vybrané období. Vybraným obdobím jsou roky 2004 - 2008. Hypotézy se týkají porovnání profesionálních onemocnění v Jihočeském kraji vůči celorepublikovému průměru a odvětví ekonomické činnosti zdravotní a sociální péče a veterinární činnosti. V práci použiji statistické vyhodnocení pomocí Studentova t-testu, grafy a tabulky. Výsledky potvrdily, že počet profesionálních onemocnění v Jihočeské kraji, nepřevyšuje celorepublikový průměr, vyjma roku 2007, a odvětví ekonomické činnosti zdravotní a sociální péče a veterinární činnosti, jsou jednou z nejčastějších příčin profesionálních onemocnění. Touto diplomovou prací bych chtěla vyhodnotit trendy výskytu profesionálních chorob, které mohou sloužit k preventivním opatřením v této problematice především pro zaměstnavatele a odborníky pracovního lékařství.
Occurrence of occupational disease in the South Bohemian region
Keywords: Profesionální onemocnění; nemoc z povolání; ochrana a podpora zdraví; odvětví ekonomické činnosti; práce; pracovně-lékařská péče; kategorizace prací; Occupational diseases; protection and Health promotion; work; industrial medical care categorization work