Fyzioterapie u pacientů s lézí rotátorové manžety - Plíhal, Lukáš (Jihočeská univerzita, 2019)
Jako téma své bakalářské práce jsem si vybral "Fyzioterapie u pacientů s lézí rotátorové manžety". Toto téma bylo zvoleno z toho důvodu, že mě manžeta rotátorů zaujala svojí nepostradatelnou funkcí pro stabilitu a celkovou funkčnost ramenního kloubu. Léze rotátorové manžety je poměrně častou poruchu ramenního kloubu a z toho důvodu jsem chtěl svoje poznatky v této oblasti ucelit. V teoretické části bakalářské práce se zabývám popisem anatomických struktur nezbytných pro správnou funkci ramenního kloubu jako celku. Dále jsou v teoretické části kapitoly vysvětlující kineziologii ramenního kloubu, jednotlivé klinické jednotky lézí manžety rotátorů a následné možnosti fyzioterapie. V části praktické se pak věnuji kvalitativnímu výzkumu, kde zkoumaný vzorek tvoří 3 pacienti. 2 pacienti byli postiženi rupturou manžety rotátorů léčenou operativně, 1 pacient trpěl impingement syndromem. Na počátku byl pacient podroben vstupnímu vyšetření. Následovalo 8 terapií zaměřených především na zlepšení aktivní hybnosti a svalové síly v ramenním kloubu. Pacienti s rupturou byli podrobeni výstupnímu vyšetření zhruba 6 měsíců od operace. Pacient s impingement syndromem prošel výstupním vyšetřením 2 týdny od poslední terapie. Dle výsledků je patrné, že u všech pacientů došlo po absolvování 8 terapií ke zlepšení aktivní hybnosti i svalové síly v ramenním kloubu. Práce může být využita odbornou veřejností, fyzioterapeuty, případně studenty fyzioterapie pro získání základní orientace v problematice rotátorové manžety, její patologii i případných fyzioterapeutických postupů.
Physiotherapy for patients with rotator cuff lesion
Keywords: Rotátorová manžeta; ruptura; impingement; ramenní kloub; fyzioterapie; Rotator cuff; rupture; impingement; shoulder joint; physiotherapy