Na statku a v chaloupce. Odraz rodinných a sociálních struktur českého venkova 2. poloviny 19. století v ženském románu Vlasty Pittnerové - Zikmundová, Petra (Jihočeská univerzita, 2017)
Předložená práce se zabývá problematikou výměnku v druhé polovině 19. století a počátku 20. století, jak ji zaznamenala v beletristické tvorbě Vlasta Pittnerová (doba života), autorky ženských románů z venkovského prostředí. Práce je založena na komparaci tvorby Vlasty Pittnerové a odborníků zabývajících se tematikou sociálních dějin venkova. Metodologicky práce vychází z prolnutí sociálních dějin, každodenností a mikrohistorie. Hlavním předmětem diplomové práce se staly převody venkovských usedlostí, sňatkové strategie a výměnek samotný. Vedlejší rovinu práce tvoří život autorky, který v mnohém dokresluje její tvorbu, a krátký exkurz do české literatury druhé poloviny 19. století a počátku 20. století. K výzkumu byly využity povídky a romány odehrávající se na selské usedlosti, na kovárně a v mlýně, jež byly porovnávány s výzkumy odborníků. Cílem této práce bylo zjistit, zda se próza s venkovskou tematickou může vedle historických úředních pramenů evidenční povahy považovat za další možnost relevantního zdroje poznání každodenního života na venkově a v jednotlivých rodinách.
At the farmhouse and the cottage. The reflection of the family and social structures of the Czech countryside in the second half of the 19th century in Vlasta Pittner's feminine novel.