Výskyt orofaciálních patologií u žáků speciální školy a možnosti jejich nápravy - Predigerová, Martina (Jihočeská univerzita, 2015)
Ve své bakalářské práci se zabývám výskytem orofaciálních patologií u žáků speciální školy a možnostmi jejich náprav. Cílem výzkumného projektu je zmapování výskytu těchto patologií v jednotlivých částech orofaciální oblasti a jejich zastoupení z hlediska věku a pohlaví dětí. Teoretická část je věnována oboru logopedie, systému logopedické péče v České republice, orofaciální oblasti a jejím jednotlivým částem a patologiím. Dále je popsána diagnostika a terapie těchto poruch. V praktické části je za použití metody pozorování zjištěna četnost myofunkčních poruch, které jsou porovnány v závislosti na ostatních faktorech. Součástí praktické části jsou kazuistiky dvou dětí, u kterých byla myofunkční porucha diagnostikována, aby byly na základě dostupných materiálů a rozhovoru s rodiči byly zjištěny příčiny vzniku poruchy v orofaciální oblasti u daných jedinců.
The Incidence of Orofacial Pathology for Pupils in Special School and their Potential Remedies
Keywords: Logopedie; orofaciální oblast; orofaciální patologie; myofunkční poruchy; myofunkční terapie; Logopedics branch; orofacial field; orofacial pathology; myofunctional disorders/impairment; myofunctional therapy