Rozdíly v body image u poruch příjmu potravy a obezity - Pulcová, Klára (Jihočeská univerzita, 2010)
ABSTRAKT Poruchy příjmu potravy (mentální anorexie a bulimie) a obezita představují závažné zdravotní, sociální i ekonomické problémy. Jde o poruchy, které mají často nezvratné zdravotní následky. V současné době postihují poruchy příjmu potravy přibližně 6% zejména mladých dívek a obezita 16 % žen. Dle výzkumů tento počet neustále stoupá. U obou těchto poruch jsou kromě somatických projevů popisovány typické negativní, maladaptivní kognice a emoce. Jedná se především o zkreslený (negativní) sebeobraz, zejména s neadekvátním vnímáním vlastního těla. Cílem této práce je zjistit a porovnat charakteristické znaky v problematice body image ve vztahu k poruchám příjmu potravy a obezitě/nadváze. Práce je koncipována jako explorační výzkum kombinující kvalitativní a kvantitativní strategie výzkumu. Jako metoda sběru dat byla u obou výzkumů použita metoda dotazování - kvalitativní část je zpracována v designu zakotvené teorie na základě polostrukturovaných rozhovorů, kvantitativní část je založena na technice dotazníku. Získaná data byla zpracována kvantitativními i kvalitativními postupy. Práce navazuje na předchozí bakalářskou práci, jejímž cílem bylo zmapovat problematiku body image u poruch příjmu potravy. V této práci byl rozšířen předchozí výzkumný soubor tvořený ženami trpícími poruchou příjmu potravy a dále vytvořen nový výzkumný soubor zastoupený ženami trpícími obezitou. Dle výsledků kvalitativního výzkumu byly zformulovány hypotézy týkající se ovlivnění body image zmíněnými poruchami. V kvantitativním výzkumu pak byly zjištěny podobné charakteristické znaky ve vnímání vlastního vzhledu u souborů s PPP a obezitou/nadváhou, ale i určité odlišnosti. Významné rozdíly pak byly nalezeny při porovnání s problematikou body image u zdravé populace. Tato práce může být využita ke zvýšení informovanosti o dané problematice u laické, ale i odborné veřejnosti, především v oblasti psychoterapie a prevence.
Diferences in body image in eating disorders and obesity
Keywords: tělesné sebepojetí; ideál krásy; poruchy příjmu potravy; mentální anorexie; mentální bulimie; obezita; body image; ideal of beauty; eating disorders; anorexia nervosa; bulimia nervosa; obesity