Potřeby rodiny v kontextu péče o těžce nemocné seniory - Oktábcová, Denisa (Jihočeská univerzita, 2017)
Tato bakalářská práce se skládá z teoretické a empirické části. Teoretická část pojednává o domácí péči, jež se zaměřuje především na seniory s potřebou dlouhodobé péče. V bakalářské práci je přímo uvedena i kapitola věnující se problematice zátěže rodinných pečovatelů, do které jsou zahrnuty také jejich potřeby. Po uvedení vybraných onemocnění, které přímo souvisí s rozsáhlou problematikou stáří, je poukázáno také na potřeby nemocných seniorů i potřeby rodinných pečovatelů obecně. Poté je nahlédnuto do současné situace mezigeneračního soužití mezi seniory a o jednu či více úrovní mladší generace. V souvislosti s potřebami rodinných pečovatelů je nutné v práci přiblížit, na jaké organizace se v případě nutnosti či zájmu může pečovatel spadající do neformální péče obrátit. V empirické části se nachází vypracovaný kvalitativní výzkum, který je tvořen polostrukturovaným rozhovorem s deseti informanty, kteří aktuálně pečují o nemocného staršího rodinného příslušníka ve společné domácnosti v jižních Čechách. Výzkumný vzorek byl vytvořen metodou sněhové koule. Po teoretickém popisu vybrané strategie, techniky, metody a výběrového vzorku následuje samotný výzkum. Hlavním cílem je zhodnocení změny rolí rodinných pečovatelů poté, co začali pečovat o svého příbuzného. Vedlejšími cíli jsou zjištění dostupnosti formální i neformální pomoci a zjištění zájmu rodiny o využití různých forem pomoci. Výzkumné otázky se zaměřují na změny, které u pečující osoby během péče nastaly, typ pomoci, která je pro pečující nejvíce přínosná a na osobu, ke které pečující směřují své žádosti o pomoc. Výsledky výzkumu ukázaly změnu rolí rodinných pečovatelů hlavně v oblasti volnočasových aktivit a zaměstnání z důvodu lepšího skloubení pečovatelských a pracovních povinností. Práce může sloužit jako podklad k zamyšlení pro rodinu, která se rozhoduje mezi institucionální a domácí péčí o seniora, kdy zvažuje pozitiva i negativa domácí péče. Zároveň může poskytnout morální oporu těm, kteří se již doma starají o nemocného seniora.
Family Needs In the Context of Care for Seriously Ill Senior
Keywords: Rodina; potřeby rodiny; péče ve společné domácnosti; rodinný pečovatel; nemocný senior; formální pomoc; neformální pomoc.; Family; family needs; care in a common household; family caregiver; sick senior; formal help; informal help.