Psychická zátěž a její zvládání v profesi sociálních pracovníků na Úřadu práce - Zelenková, Lenka (Jihočeská univerzita, 2017)
Diplomová práce se zabývá psychickou zátěží a jejím zvládáním v profesi sociálních pracovníků na Úřadu práce ČR. Přibližuje hodnoty a základy na kterých je současná sociální práce postavená. Zabývá se rolí a náplní práce sociálního pracovníka na Úřadu práce ČR včetně předpokladů a kompetencí pro výkon této profese. Hlouběji se zabývá konkrétními a aktuálními problémy a zdroji psychické zátěže, se kterými se sociální pracovníci na Úřadu práce ČR nejčastěji potýkají. Dále popisuje důsledky psychické zátěže jako je například stres, únava, vyčerpání a syndrom vyhoření. Práce přináší náhled na vliv psychické zátěže na zdraví sociálních pracovníků, na jejich pracovní výkon, pracovní spokojenost, životní spokojenost a také motivaci pro výkon této profese. V závěru přináší diplomová práce náhled na možné techniky a strategie zvládání psychické zátěže. Cílem diplomové práce je analyzovat, pomocí výzkumné sondy, psychickou zátěž u sociálních pracovníků na Úřadu práce ČR, která s výkonem této profese souvisí, včetně možností, jak se s psychickou zátěží vypořádávají.
Psychical burden and its coping in the profession of social workers at the Labour Office
Keywords: psychická zátěž; sociální práce; sociální pracovník; stres; syndrom vyhoření; techniky a strategie zvládání; Psychical burden; social work; social worker; stress; burnout syndrome; techniques and coping strategies