Ošetřovatelská péče o pacienta s kardiometabolickým syndromem - Turoňová, Irena (Jihočeská univerzita, 2023)
Současný stav: Civilizační onemocnění jako je obezita, hypertenze a diabetes mellitus jsou známy již dlouhodobě. Cílem práce bylo zmapovat informovanost pacientů a sester v oblasti kardiometabolického syndromu a zároveň zjistit jak o něm všeobecná sestra edukuje. Metodika: Byla použita kvantitativní metoda výzkumu, formou strukturovaných dotazníků. Dotazníky byly vytvořeny pro pacienty s diagnostikovaným kardiometabolickým syndromem a pro všeobecné sestry v ordinacích praktických lékařů a na lůžkových odděleních. Celkové množství 327 respondentů zahrnovalo 220 pacientů a 107 všeobecných a praktických sester. Výzkum probíhal ve dvou nemocnicích Kraje Vysočina a několika ordinacích praktických lékařů. Výběr výzkumného souboru byl záměrný. Velikost souboru byla dána nasycením dat. Výsledky: Zjistili jsme, že na lůžkovém oddělení edukuje pouze 83 % sester, zatímco v ordinaci praktického lékaře každá sestra. Dále jsme zjistili, že délka praxe nemá vliv na edukaci všeobecné sestry v ordinaci praktického lékaře ani na lůžkovém oddělení. Potvrdil nám to chí-kvadrát test, jehož výsledek byl 61 %. Bylo vyzkoumáno, že délka léčby u pacientů má vliv na znalost rizikových faktorů u onemocnění kardiometabolickým syndromem. Opět jsme si tuto tezi ověřili chí-kvadrát testem, kde byla příliš nízká hladina významnosti (p < 0,05) a výsledek byl 0, 20 %. Dalším zjištěním bylo, že věk pacientů nemá vliv na znalost rizikových faktorů kardiometabolického syndromu, což dokládá výsledek 16 % v chí-kvadrát testu. Závěr: Závěrem lze konstatovat, že informovanost mezi pacienty i sestrami v oblasti kardiometabolického syndromu je příznivá, ale i nadále je zapotřebí se vzdělávat. Výstupem práce je informační materiál "Edukace pacienta s kardiometabolickým syndromem", který je určen pro nelékařské zdravotnické pracovníky k edukaci pacientů.
Nursing care of a patient with cardiometabolic syndrome
Keywords: Ošetřovatelská péče; kardiometabolický syndrom; obezita; zdravý životní styl; nursing care; cardiometabolic syndrome; obesity; healthy lifestyle