Vliv různého hospodaření na produkci a strukturu biomasy v povodí Mlýnského potoka (pravobřeží Lipna) - Truhlář, Martin (Jihočeská univerzita, 2013)
Cílem této práce bylo srovnat produkci a strukturu biomasy (podíl trav, jetelovin a ostatních bylin) na vybraných kosených a pasených plochách trvalých travních porostů v povodí Mlýnského potoka. Sledovaná pokusná lokalita se nachází na pravém břehu Lipenské údolní nádrže v katastru obce Pasečná v nadmořské výšce 784-820 m n. m. V povodí Mlýnského potoka byly zřízeny tři trvalé odběrové plochy v pasené i kosené části, a v každé z těchto ploch byly odebírány čtyři vzorky biomasy z plochy 1 m2. Odběry biomasy v roce 2012 proběhly ve dnech 20. 6. a 11. 9. Odebraná biomasa byla následně roztříděna dle agrobotanických skupin (trávy, jeteloviny a ostatní byliny), poté vysušena a zvážena. V zájmovém území byl výnos pasených porostů ve srovnání s kosenými podstatně větší. Struktura biomasy, tzn. podíl trav, jetelovin a bylin, byl při obou managementech srovnatelný, pouze u jetelovin v kosených porostech byl zaznamenán větší rozptyl hodnot.
Effect of different management on the production and structure of biomass in the Mlýnský potok catchment (Lipensko).
Keywords: trvalé travní porosty; pastva; kosení; výnos; struktura; permanent grass growths; pasture; scything; production; structure