Připravenost učitelek mateřských škol na integraci dětí s mentálním postižením. - Marková, Romana (Jihočeská univerzita, 2013)
Tato bakalářská práce se zabývá integrací dětí s mentálním postižením a tím, jak se k této problematice staví samotné učitelky v mateřských školách. Teoretická část je zaměřena na termíny týkající se tématu. Je to především pojem mentální retardace a její klasifikace, dále termín integrace a její druhy. Druhá polovina teoretické části je věnována předškolnímu vzdělávání a jeho cílům, právní legislativě a jsou zde i samotné klady či zápory integrace v předškolním vzdělávání. Poslední kapitola teoretické části je věnována právě učitelkám a jejich kompetencím k vyučování dítěte s mentálním postižením. Na učitelky je zaměřena i samotná praktická část. Ta je zpracována na základě dotazníkového šetření. Jsou zde uvedeny výsledky a v části zvané diskuse najdeme odpovědi na předem stanovené výzkumné otázky.
Readiness of kindergarten teachers to integrate mental handicapped children into their classrooms
Keywords: mentální retardace; dítě s mentální retardací; integrace; předškolní vzdělávání; předškolní pedagog; mental retardation; child with a mental retardation; integration; preschool; preschool teacher