Průřezové téma Environmentální výchova ve výuce fyziky - Palivec, Zdeněk (Jihočeská univerzita, 2013)
Tato diplomová práce se zaměřuje na problematiku propojení environmentální výchovy a výuky fyziky na základní škole. Popisuje teorii environmentální výchovy a přístup RVP, rozebírá jednotlivé druhy učebnic fyziky a hodnotí je z hlediska environmentální výchovy. Dále navrhuje fyzikální projekty s environmentální složkou pro různé ročníky ZŠ a popisuje jejich realizaci. Nakonec informuje o postojích žáků k propojení environmentální výchovy a fyziky pomocí dotazníkového šetření a vyvozuje závěry a doporučení pro lepší provázanost těchto témat.
Section theme Environmental upbringing in physics education
Keywords: Environmentální výchova; fyzika; základní vzdělávání; Environmental education; physics; basic education