ImageJ - program pro vědecké zpracování digitálních obrazů - Škrabal, Miroslav (Jihočeská univerzita, 2012)
Analýza obrazu je velmi obsáhlé téma, proto se tato bakalářská práce zabývá pouze využitím počítačového vidění a analýzy obrazu při běžných úlohách řešených ve vědecké sféře. V rámci bakalářské práce je zjišťována použitelnost běžně dostupných hardwarových i softwarových nástrojů pro vytvoření metodiky hromadného měření obsahu plochy listů křídlatky. Součástí metodiky je popis jejích kroků, včetně řešení možných úskalí, které mohou v průběhu aplikace metodiky nastat. Dále práce obsahuje popis přiloženého makra vytvořeného pro analytický program ImageJ a seznámení se samotným programem. Nakonec jsou prezentovány výsledky získané aplikací metodiky.
ImageJ - program for scientific processing of digital images
Keywords: analýza obrazu; zpracování obrazu; detekce objektů v obraze; měření plochy listů; křídlatka; ImageJ; image analysis; image processing; object detection; measurement of leaf area; knotweed; ImageJ