Prostorová analýza účastníků světových šampionátů mužů ve vybraných kolektivních sportech - Dřevojan, Filip (Jihočeská univerzita, 2022)
Tato bakalářská práce se zabývá prostorovou analýzou účastníků mistroství světa mužů ve vybraných týmových sportech, konkrétně házená, volejbal, rugby a florbal. Práce se skládá ze dvou hlavních částí - teoretické a analytické části. Teoretická část zkoumá kulturní geografii a geografii sportu, dále také samotnou historii a přehled mistroství světa daných sportů. Analytická část obsahuje prostorové analýzy účastníků mistroství světa jednotlivých sportů, což je hlavní cíl této práce. Data čerpaná z oficiálních stránek mezinárodních federací jsou poté využity v mapových dílech a komparacích. Výsledky bakalářské práce přinesly zjištění, že házená a volejbal se jeví jako sporty, kde mezi sebou soupeří větší počet států, ovšem největší počet států pochází z Evropy. Rugby a florbal jsou sporty, které mají své účastníky méně rozmístěné po světě, účastníci mistroství světa v rugby mají souvislost s Británií a její kolonizací, účastníci florbalových mistroství naopak mají vazbu na lední hokej.
Spatial analysis of participants in world men´s championships in selected team sports
Keywords: Prostorová analýza; kulturní geografie; geografie sportu; házená; volejbal; rugby; florbal; mistroství světa; Spatial analysis; cultural geography; geography of sport; handball; volleyball; rugby; floorball; world championship