Odložená daň - Zacpalová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2023)
Cílem bakalářské práce je obecná charakteristika pojmu odložená daň, dále její výpočet a analýza dopadu odložené daně na účetnictví a účetní závěrku podnikatelského subjektu. Teoretická část je zaměřena na vymezení pojmu odložená daň, popis výpočtu v prvním roce a následujících letech pomocí matematických metod a vysvětlení účtování o odložené pohledávce či závazku. Zabývá se také výkazy o odložené dani v účetním výkaznictví a využívá srovnání k odhalení dopadu na výsledek hospodaření. Praktická část je zaměřena na seznámení se s konkrétním podnikatelským subjektem a rozbor jeho hlavní knihy a výkazů. Na závěr jsou doporučeny návrhy interních směrnic pro tvorbu a výpočet odložené daně.
Deferred Tax
Keywords: odložená daň; odložená daňová pohledávka; odložený daňový závazek; přechodné rozdíly; deferred tax; deferred tax liability; deferred tax receivable; temporary differences