Metody měření průtoku vody v povrchových tocích - nejistoty měření. - Šebor, Ondřej (Jihočeská univerzita, 2012)
Bakalářská práce je rozdělena na literární rešerši a na praktickou část. Obsahem literární rešerše je problematika odtoku a průtoku, metody měření průtoku, a nejistoty měření. V praktické části bakalářské práce je popsáno zpracování konkrétního měření průtoků na toku (Kopaninský potok). Je zde seznámení s bodovými měřeními průtoků v terénu a srovnání měření průtoku objemovou metodou s kontinuálním měřením. Účelem práce je zpřesnění vstupů pro modelování srážko-odtokových procesů, především v oblasti kalibrace a validace jednotlivých nastavení modelů, tak i pro ostatní hydrologické analýzy a studie prováděné v rámci výzkumných projektů. Často vlivem rozdílných podmínek nad přepadem dochází k mylným výsledkům, proto je třeba dbát na vhodnou aplikaci univerzálních rovnic, které se ověřují v terénu i jinými způsoby měření průtoku. Výsledkem práce je rešerše jako kvalitní informační podklad pro případné pokračování v rámci diplomové práce, dále pak prvotní ověření výsledkových vztahů použitých při kontinuálním monitoringu měrného přepadu a stanovení nové rovnice konzumpční křivky.
Methods for discharge measurement in surface runoff - measurement of uncertainties.
Keywords: Měření průtoků; bodové měření rychlostí vody; kontinuální měření; měrný přepad; objemové měření průtoku; odtok.; Discharge measurement; water flow velocity measurement; continuous measurement; measuring weir; volume measurement method; runoff.