Komunikační kompetence a její edukace u dětí se SPU v hodinách ČJ a slohu na 2. st. ZŠ - Brunclíková, Jana (Jihočeská univerzita, 2011)
Téma diplomové práce patří svým charakterem do oboru didaktiky českého jazyka druhého stupně základní školy a částečně i do oboru speciální pedagogiky. Teoretická část práce se zabývá výukou komunikační a slohové výchovy u žáků se specifickými poruchami učení ve specializovaných třídách na druhém stupni základní školy. Pracuji s termíny: klíčové kompetence, komunikační kompetence, specifické poruchy učení. Hlavní část práce tvoří výzkum zaměřený na zjištění pojetí výuky českého jazyka a postoje učitelů ke klíčovým kompetencím a tvorba a praktické ověření pracovních listů podporujících výuku komunikační a slohové výhovy ve specializovaných třídách vycházejících z metod kritického myšlení.
Communication competency and its education of the children with special learning disorders in the lessons of Czech language and composition at secondary schools.
Keywords: klíčové kompetence; komunikační kompetence; specifické poruchy učení; key competencies; communication competencies; specific learning disorders