The Portrayal of the Roaring Twenties in Francis Scott Fitzgerald's Novel The Great Gatsby - Baula, Dariia (Jihočeská univerzita, 2021)
Cílem této bakalářské práce je prozkoumat dopad dvacátých let minulého století amerických dějin, známých také jako The Roaring Twenties, v jedinečné knize Francise Scotta Fitzgeralda Velký Gatsby. Tato práce užívá historických akademických textů za účelem usazení zmíněné knihy do jejího literárního kontextu a k analýze vlivů událostí, které inspirovaly autora k jejich zobrazení v uměleckém díle. Bakalářská práce se skládá ze čtyř kapitol, každá se soustředí na určitou problematiku. První popisuje téma, metodologii, okrajově nastiňuje děj a soustředí se na autorovu biografii s ohledem na Velkého Gatsbyho. Druhá kapitola se soustřeďuje na knižní líčení post-válečných Spojených států. Následující kapitola je zaměřena na popisy americké společnosti a jejích mnohých úskalí. Nakonec čtvrtá vyzdvihuje Fitzgeraldovu reprezentaci dobové kultury spojené s Roaring Twenties.
The Portrayal of the Roaring Twenties in Francis Scott Fitzgerald's Novel The Great Gatsby
Keywords: Velký Gatsby; Francis Scott Fitzgerald; historický kontext; Spojené státy americké; společnost; kultura.; The Great Gatsby; Francis Scott Fitzgerald; historical context; the United States; society; culture