Specifika trávení volného času u dětí s Aspergerovým syndromem - Marešová, Kristýna (Jihočeská univerzita, 2020)
MAREŠOVÁ, K. Specifika trávení volného času u dětí s Aspergerovým syndromem. České Budějovice 2020. Bakalářská práce. Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích. Teologická fakulta. Katedra pedagogiky. Vedoucí práce P. Samcová. Práce se zabývá specifikami trávení volného času dětí s Aspergerovým syndromem. Teoretická část charakterizuje autismus, triádu problémových oblastí a poruchy autistického spektra, mezi které se na základě symptomů řadí také Aspergerův syndrom. Dále je popsán samotný Aspergerův syndrom, diagnostika, která je pro stanovení této diagnózy důležitá, a určité problémy typické pro Aspergerův syndrom. V teoretické části je také vymezen pojem volný čas, hra, školní družina, inkluzivní vzdělávání a asistent pedagoga. Praktická část obsahuje zjištění z jednotlivých rozhovorů s respondenty, kteří mají dítě s Aspergerovým syndromem v mladším školním věku, identifikované skupiny a následné shrnutí celého výzkumu.
The specifics of spending leisure time in children with Asperger syndrome
Keywords: Aspergerův syndrom; autismus; poruchy autistického spektra; volný čas; hra; specifika trávení volného času; zájmy; školní družina; inkluzivní vzdělávání; asistent pedagoga; Asperger syndrome; autism; autism spectrum disorders; leisure time; game; spceifics of leisure time; interests; after-achool club; inclusive education; teacher assistant