Informovanost těhotných žen o zdravém životním stylu v graviditě - Vošahlíková, Vendula (Jihočeská univerzita, 2010)
Tématem bakalářské práce je informovanost těhotných žen o zdravém životním stylu v graviditě. Chyby, kterých se v tomto období popřípadě dopustí, mohou natrvalo negativně ovlivnit kvalitu budoucího života plodu. Je nutno upozornit na vlivy, které by mohly dítěti ublížit. Zásady zdravého životního stylu v těhotenství se týkají spánku, odpočinku, výživy, péče o vyprazdňování, hygieny v těhotenství, vhodného těhotenského oblečení, zajištění dostatečného pohybu, masáží, sexu v těhotenství, vyvarování se návykovým látkám, užívání léků, očkování a cestování v těhotenství. Cíle výzkumu jsou čtyři. Zjistit informovanost těhotných žen o zdravém životním stylu v graviditě, zjistit zdroje informací o zdravém životním stylu v těhotenství, zjistit dodržování zásad zdravého životního stylu u těhotných žen a zjistit dodržování pohybových aktivit těhotnými ženami během těhotenství. Pro zjištění těchto cílů byly stanoveny čtyři hypotézy a na jejich základě byl sestaven anonymní dotazník, který byl zaměřen na zjištění teoretických znalostí těhotných o zdravém životním stylu v graviditě. Dotazník obsahoval celkem 36 otázek. Skupinu dotazovaných tvořily těhotné ženy, v různém stupni těhotenství. Celkem bylo rozdáno 150 dotazníků, jejichž návratnost byla 64%. Interpretace výsledků vychází z počtu 96 respondentek. Vlastní výzkum probíhal ve 2 nemocnicích a 3 ambulantních zařízeních. V první hypotéze je předpoklad, že dnešní těhotné ženy mají informace o zdravém životním stylu v graviditě. Tento předpoklad se potvrdil. Téměř ve všech otázkách, týkajících se zdravého životního stylu v těhotenství, odpovědělo více než 80% respondentek správně. Průměr správných odpovědí je 88%. Ve druhé hypotéze byl předpoklad, že těhotné ženy získávají nejvíce informací o zdravém životním stylu z internetu. Tento předpoklad se nepotvrdil. Z internetu získává nejvíce informací o zdravém životním stylu 42% respondentek. Ve třetí hypotéze byl předpoklad, že těhotné ženy dodržují zásady zdravého životního stylu. Tento předpoklad se potvrdil. 91% respondentek dodržuje zásady zdravého životního stylu v těhotenství. Ve čtvrté hypotéze byl předpoklad, že těhotné ženy dodržují pohybové aktivity během těhotenství. Tento předpoklad se také potvrdil. 75% respondentek dodržuje pohybovou aktivitu během těhotenství.
Awareness of healthy lifestyle during pregnancy among pregnant women
Keywords: hygiena v těhotenství; návykové látky a léky v těhotenství; odpočinek v těhotenství; plod; pohyb a cvičení v těhotenství; těhotenství; výživa v těhotenství; zdravý životní styl; hygiene during pregnancy; addictive substances and medicines during pregnancy; relaxation during pregnancy; foetus; movement and exercising during pregnancy; pregnancy; diet during pregnancy; healthy lifestile